Wat maakt golfkarton duurzaam verpakkingsmateriaal en hoe wordt golfkarton gemaakt?

Golfkarton is één van de meest milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen. Lees in dit artikel de redenen waarom golfkarton duurzaam verpakkingsmateriaal is en hoe het productieproces in zijn werk gaat.

Reden 1. Golfkarton wordt van een natuurproduct gemaakt, hout! 

Golfkarton wordt gemaakt van houtvezels wat het materiaal duurzaam maakt. Iedere boomsoort levert een andere kwaliteit op. Juist doordat golfkarton wordt gemaakt van een hernieuwbaar natuurproduct (hout) is het onwijs duurzaam verpakkingsmateriaal. De bomen die vooral voor de kartonindustrie worden gebruikt zijn:

– Fijnsparren
– Dennenbomen
– Berken
– Populieren
– Beuken
– Eucalyptusbomen

Hout vormt de grondstof van papier en betreft een onuitputtelijke bron; de grondstof raakt nooit op. Dat is anders bij fossiele brandstoffen, dat zijn uitputbare bronnen; ze raken een keer op. Dat maakt golfkarton bijvoorbeeld een stuk duurzamer dan plastic, wat gedeeltelijk van aardolie wordt gemaakt.

Infographic de productie van golfkarton 

Hoe wordt golfkarton gemaakt? 

1. Papier wordt gemaakt van houtvezels en daar zijn bomen voor nodig
2. De bomen worden gekapt en in kleine stukken gezaagd
3. Van de boomstammen worden kleinere stukken gezaagd zodat het door de versnippermachine past
4. Het hout wordt versnipperd tot kleine vezels
5. Het versnipperde hout, een percentage oud papier/karton worden vermengd met water tot pulp
6. De pulp wordt gedroogd en in dikke platen gesneden
7. De platen worden in cilinders platgedrukt zodat het overtollige water verdampt. Daarna gaan de platen door een warme riffelwals om de gegolfde tussenplaat te creëren. Tegelijkertijd worden aan beide kanten vlakke platen tegen de gegolfde plaat verlijmd.
8. De platen worden op maat gesneden en gestapeld op pallets, klaar voor transport

Reden 2. Golfkarton is circulair (recyclebaar)

Golfkarton is recyclebaar wat het duurzaam verpakkingsmateriaal maakt. Door karton en papier te recyclen is er minder energie nodig voor de productie van nieuw karton. De houtvezels die in het karton worden verwerkt kunnen volgens de laatste onderzoeken tot wel 25 keer worden gerecycled. Door karton te recyclen wordt de uitstoot van CO2 verlaagt en optimaal gebruik gemaakt van de grondstoffen.

Infographic het recyclingproces van golfkarton 

Karton recyclen, hoe gaat dat in zijn werk? 

1. Het oud papier en karton wordt ingezameld
2. Het papier en karton wordt gescheiden van onbruikbaar materiaal
3. Als het papier ”schoongemaakt” is worden er grote papierbalen van gemaakt en getransporteerd naar de fabriek
4. De vezels aanwezig in de oudpapierbalen worden door het toevoegen van water losgeweekt en vermengd met nieuwe vezels en hulpstoffen tot pulp
5. De pulp wordt gedroogd en in dikke platen gesneden
6. De platen worden in cilinders platgedrukt zodat het overtollige water verdampt. Daarna gaan de platen door een warme riffelwals om de gegolfde tussenplaat te creëren. Tegelijkertijd worden aan beide kanten vlakke platen tegen de gegolfde plaat verlijmd.
7. De platen worden op maat gesneden en gestapeld op pallets
8. De golfkartonnen platen worden verwerkt tot een golfkartonnen doos
9. Na het gebruik van de golfkartonnen doos begint het proces weer opnieuw

Reden 3. Golfkartonnen dozen worden op maat gemaakt om verspilling van verpakkingsmateriaal tegen te gaan

Door de dozen precies in het gewenste formaat te maken verspillen we minder karton. Door een te grote verpakking te gebruiken voor uw kleine product gebruikt u meer karton dan dat er nodig is. Als de doos precies op maat gemaakt wordt hoeft er meestal geen opvulmateriaal gebruikt te worden. Dat scheelt een hele hoop extra afval!

Als u uw dozen op maat laat maken, heeft u de keuze tussen veel verschillende kartonsoorten. De combinatie van de materiaaldikte, de golfdichtheid en de papiersamenstelling bepaalt uiteindelijk de stevigheid van het golfkarton. Grofweg is golfkarton in drie verschillende soorten in te delen:

Enkele golf

Een enkele golf wordt voornamelijk gebruikt voor:

– Lichte, niet-breekbare producten
– Zelfdragende producten tot 30 kg
– Niet-zelfdragende producten van minder dan 20 kg

Er zijn zeven verschillende soorten golven. De kleinste golf is de N-golf. Deze heeft een golfhoogte van ongeveer 0,5 mm en heeft ongeveer 550 golven per meter. De grootste enkele golf is de A-golf. Deze heeft een dikte van ongeveer 4,5 mm en bevat ongeveer 120 golven per meter. Andere enkele golfsoorten zijn B, C, D, E en F. Iedere golf heeft een andere dikte en een andere golfdichtheid. De combinatie van de materiaaldikte, de golfdichtheid en de papiersamenstelling bepaalt uiteindelijk de stevigheid van het golfkarton.

Dubbele golf

Een dubbele golf wordt vooral gebruikt bij:

– Producten die breekbaar zijn en een extra stevige verpakking vereisen
– Zelfdragende producten tot 70 kg
– Niet-zelfdragende producten van minder dan 40 kg

De golfsoorten die het meest met elkaar gecombineerd worden zijn: EE, EB en BC. De combinatie van de golfsoorten zorgt ervoor dat de verpakking extra stevig en schokbestendig is.

Driedubbele golf

De driedubbele golf is de stevigste golfkarton soort en wordt veel gebruikt tijdens transport over lange afstanden. De meest voorkomende combinaties in de driedubbele golf zijn: CAA en AAA.

Wij zijn ervan overtuigd dat golfkarton de toekomst heeft. Het materiaal is een natuurproduct en is circulair. Het heeft een hernieuwbare bron en is recyclebaar. Daarmee is het een prima alternatief voor veel verpakkingen van plastic.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor het verpakken van uw producten in golfkarton? Lees verder hoe wij u daarbij kunnen helpen of neem direct contact met ons op.

EINDE BERICHT
Vond u dit bericht interessant?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf maandelijks op de hoogte van alle blogs en het laatste nieuws.

Lees meer nieuws