Hoe komt het dat de golfkartonfabrikant bijna nooit exact het gevraagde aantal dozen levert? De vakterm ‘ onder- en overlevering ’ uitgelegd.

U bestelt een x-aantal dozen en u krijgt bijna altijd een ander aantal geleverd. Soms iets minder maar meestal iets meer. Hoe komt het toch dat een golfkartonfabrikant niet het gevraagde aantal levert?

Oorzaak 1. De productieplanning

Golfkarton wordt op een breedte geproduceerd tussen de ca 2 en 2,8 meter. Om de papierbreedte zo optimaal mogelijk te benutten (met zo min mogelijk afval) worden meerdere orders naast elkaar gedraaid. Uit één golfkartonnen plaat worden dus meerdere dozen gemaakt van verschillende opdrachtgevers. Omdat elke doos een ander formaat heeft, wordt er gezocht naar het meest optimale aantal per order, maar bijna nooit minder dan gevraagd.

Oorzaak 2. Uitval en afval

Elke machine moet voor elke order opnieuw worden ingesteld. Hiervoor zijn paar platen karton nodig om te controleren of de positionering goed ingesteld is. Soms gaat het instellen snel en worden maar een paar platen hiervoor gebruikt, soms is het wat lastiger en kunnen zomaar een paar honderd platen worden gebruikt voordat de doos goed uit de machine komt rollen. Ook moeten sommige dozen over meerdere machines verwerkt worden met als gevolg, nog meer uitval. Om dit op te vangen, worden meer golfkartonplaten aangemaakt. Gaat het instellen van de machines snel? Dan is de overlevering groter dan wanneer het tegen zit.

Oorzaak 3. De snelheid van de machines

Hoe sneller een machine loopt, hoe moeilijker het wordt om het gevraagde aantal te draaien. Een golfkartonmachine produceert ongeveer 35.000m2 per uur. Een inliner (voor productie van amerikaanse vouwdozen/fefco 0201) kan makkelijk 25.000 dozen per uur maken. Een stansmachine verwerkt ongeveer 15.000m2 per uur. Zet dan maar de machine op het juiste moment stil. Uiteindelijk worden alle platen die van de golfkartonmachine afkomen verwerkt.

Oorzaak 4. Bijmaken is te kostbaar

U heeft net gelezen dat de machines zijn ingesteld op de productie van grote aantallen. Het is hierdoor bijna onmogelijk om bij een onder levering een klein aantal bij te maken. De kosten hiervoor zijn extreem hoog. Vandaar dat men liever iets meer maakt dat iets te weinig.

Marge onder- en overlevering

Hoe kleiner de ordergrootte, hoe hoger de procentuele onder- en overlevering kan zijn. Elke fabriek houdt zo zijn eigen marges aan. Gemiddeld moet u denken bij een ordergrootte van:

– tussen 1.000 en 3.000 stuks                   een onder- of overlevering van 30%
– tussen 3.000 en 5.000 stuks                   een onder- of overlevering van 20%
– tussen 5.000 en 10.000 stuks                 een onder- of overlevering van 15%
– tussen 10.000 en 50.000 stuks               een onder- of overlevering van 10%
– 50.000 stuks of meer                             een onder- of overlevering van 5%

Wenst u geen onderlevering? Houd dan rekening met een overlevering van 1,5x de bovengenoemde marges. Als u geen overlevering wenst, houd dan rekening met een onderlevering van 1,5x de bovengenoemde marges.

EINDE BERICHT
Vond u dit bericht interessant?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf maandelijks op de hoogte van alle blogs en het laatste nieuws.

Lees meer nieuws
  • Onze ontwerpers hebben deze maand een opvallende toonbankdisplay ontwikkeld zodat uw product onder de aandacht komt op het verkooppunt. Creativiteit en specialistische kennis van golfkarton zijn de hoofdingrediënten voor het ontwerpen van innovatieve, nieuwe verpakkingen. En daar hebben onze verpakk...

  • Naast dat wij ons werk met veel verantwoordelijkheidsgevoel oppakken, vinden wij plezier op het werk net zo belangrijk. Op vrijdag 1 juli 2022 hadden wij dan ook weer een bedrijfsuitje gepland staan!...

  • Met veel plezier kijken wij terug op de gezellige Best Packaging Group Haringparty van afgelopen vrijdag met onze collega's van Argos Packaging & Protection en Base Packaging BV....

  • Een plantje gepersonaliseerd met een logo of tekst als relatiegeschenk is nieuw in markt. De introductie van het idee en de planten zelf moesten dan ook pakkend en representatief gepresenteerd worden....

  • Wij vinden een bijdrage aan de duurzaamheid van onze omgeving belangrijk. Daarom doen wij mee met deze regionale actie om samen het gebruik van eenmalige drinkverpakkingen en zwerfafval tegen te gaan....