5 milieuvoordelen van golfkarton

Wij hebben een passie voor golfkarton. Niet voor niets werken wij uitsluitend met dit materiaal. Golfkarton is bijzonder stevig, praktisch, handig in transport, hygiënisch en vooral ook heel duurzaam en milieuvriendelijk. Lees 5 milieuvoordelen van golfkarton.

1. Papier is 100% recyclebaar/circulair

Papier en karton is voor 100% recyclebaar en past perfect binnen de circulaire economie. Hoe vaak een stuk papier of karton gerecycled kan worden heeft te maken met de papiervezel. Gemiddeld gaat een papiervezel zo’n zes á zeven keer mee. Hoe langer de papiervezel, hoe vaker men het kan recyclen.

Het recyclingsproces ziet er als volgt uit. Afvalwagens halen het gebruikte papier en karton op en brengen het naar verwerkingslocaties. Daar wordt het papier van het karton gescheiden en eventuele vervuiling verwijderd. De overgebleven gescheiden stromen worden door een grote persmachine in balen van wel 600 kilo geperst voor transport naar de papierfabriek.

Eenmaal bij de papierfabriek maken zij van de balen een papierbrij oftewel pulp door het te vermengen met water. Om de laatste vuilresten te verwijderen, zoals nietjes en paperclips, zeven ze de pulp. De papiervezels die overblijven gaan in een ontinkter waar met hoge druk luchtbelletjes door de vezels worden geperst zodat de inkt los komt. Voor het maken van wit papier bleekt men de pulp met zuurstof of waterstofperoxide. Na het drogen en persen van de pulp ontstaat er nieuw papier, opgerold tot een grote papierrol of op maat gesneden vellen. Klaar voor het maken van golfkarton of andere papieren producten.

2. Papier is hernieuwbaar materiaal

Materialen zijn hernieuwbaar wanneer het wordt gemaakt van een onuitputbare bron. De tegenhanger van hernieuwbare bronnen zijn fossiele brandstoffen. Die raken een keer op.

Papier is hernieuwbaar; het materiaal wordt gemaakt van de onuitputbare bron hout. De houtvezels komen van snelgroeiende dennen die vaak afkomstig zijn uit beheerde bossen (FSC). De geoogste bomen worden vervangen voor nieuwe bomen om het proces opnieuw te starten.

3. Dozen van karton zijn herbruikbaar

Golfkartonnen verpakkingen zijn niet alleen recyclebaar, maar ook herbruikbaar. Het materiaal staat bekend als solide en stevig. De meeste dozen gooien we dan ook niet direct weg maar gebruiken we nogmaals voor bijvoorbeeld het dragen van boodschappen, het opbergen of transporteren van spullen of als vloerbeschermers tijdens een verbouwing. Zo wordt de milieu-impact verder verlaagd.

Veel golfkartonconstructies zijn ontworpen om eenvoudig plat te vouwen en volledig herbruikbaar te zijn. Wanneer de dozen het einde van de lijn bereiken, brengen we de dozen bij het oud papier zodat het materiaal gerecycled kan worden.

4. Minder CO2 uitstoot tijdens recyclingproces

Het voordeel van het recyclingproces van papier is dat het minder energie kost om oud papier te verwerken ten opzichte van nieuwe grondstoffen. Dat scheelt behoorlijk in de uitstoot van CO2. Daarnaast maken de meeste papierfabrikanten gebruik van lokaal gerecyclede papierbalen voor het maken van nieuwe papierrollen.

5. Dozen en verpakkingen worden op maat gemaakt

Golfkartonnen dozen kunnen op exact het juiste formaat worden gemaakt. Dat zorgt ervoor dat producten efficiënt ingepakt worden zonder overbodige lege ruimte. Door golfkartonnen dozen niet groter te maken dan nodig is, hoeven fabrikanten minder golfkarton te verwerken. Tegelijkertijd zorgt dat voor een vermindering van het percentage oud papier dat weer gerecycled wordt.

EINDE BERICHT
Lees meer berichten in deze categorie