Oekraïense papier- en kartonindustrie is 10% gegroeid in het eerste half jaar ondanks oorlog

Publicatiedatum: 15 augustus 2023
Bron: klik hier 

De papier- en kartonproductie in Oekraïne is in de eerste helft van 2023 gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In gesprek met EUWID kwantificeerde Eduard Litvak, directeur van de Oekraïense papiervereniging Ukrpapir, de groei op bijna 10 procent. De papier- en kartonfabrikanten van het land produceerden in totaal 260.545 ton papier en karton, vergeleken met 237.220 ton in de eerste helft van 2022.

“De situatie verbetert, maar we moeten onszelf eraan herinneren dat het verbetert in vergelijking met toen de oorlog begon”, merkt Litvak op. De energie-infrastructuur van het land werd in 2022 aangevallen en beschadigd, wat gevolgen had voor de energie-intensieve papierindustrie. De situatie is daarna verbeterd omdat energiecentrales niet langer het doelwit zijn van frequente aanvallen, voegt Litvak eraan toe.

Veel producenten moesten de productie stopzetten na de Russische invasie in 2022, waarbij sommige molens werden beschadigd door bombardementen. Daardoor daalde de productie voor het jaar 2022 met zo’n 44 procent. Oekraïense bedrijven produceerden in 2022 500.619 ton papier en karton, 44 procent minder dan in 2021 toen het cijfer bijna 897.000 ton bedroeg, blijkt uit cijfers van Ukrpapir.

Oekraïense bedrijven produceerden in juni 43.590 ton papier en karton, waarvan containerboard goed is voor 28.590 ton. Ukrpapir voegt eraan toe dat de bedrijven ook meer dan 50 miljoen rollen toiletpapier produceerden. De vereniging noemt Hongarije en Roemenië als de belangrijkste landen voor leveringen van Oekraïense pulp en papier. Oekraïense producenten zijn echter op zoek naar nieuwe markten en logistieke oplossingen, voegt Litvak eraan toe.

Wij ontzorgen u op het gebied van golfkartonnen verpakkingen

EINDE BERICHT

Lees meer nieuws

Mis nooit meer een nieuw bericht en ontvang een email wanneer er een nieuw bericht op de pagina marktnieuws is geplaatst!