Hoe creëer je een luxe doos voor een luxeproduct als chocoladedadels?

Hoe creëer je een luxe doos voor een luxeproduct als chocoladedadels?

Dagelijks ontwikkelen wij nieuwe, creatieve golfkartonnen verpakkingen voor mooie producten van onze klanten. Ook de luxe verpakking voor de chocoladedadels van Gebr. de Mooij Amsterdam B.V. is op onze uitgebreide ontwikkelingsafdeling uitgewerkt. Met een nieuwe, luxe 4 kilo verpakking onder hun eigen merk zet de Amsterdamse im- en exporteur dit luxeproduct nog meer in de spotlights. “We hebben het product nog verder verfijnd in receptuur en samenstelling. Met deze chocoladedadels richten we ons op het topsegment van de markt’’, vertelt Danny de Mooij.

Dit luxe product verdient een luxe verpakking. Maar hoe geef je een verpakking een luxe uitstraling? Er zijn een aantal aspecten die een verpakking een luxe uitstraling geven.

1. De verpakkingsconstructie

Het type doos geeft extra klasse mee aan een verpakking. Een verlijmde doos ziet er luxer uit dan een verpakking die gesloten wordt met tape. Voor de luxe chocodadelverpakking was er in eerste instantie gekozen voor een vouwdoos met daaraan vast een deksel (fefco 0427), ook wel bekend als postdoos. Maar tijdens het testen van deze constructie op de afvulmachine bleek dit type doos niet de juiste. Vervolgens is er gekozen voor een voorgelijmde dekselconstructie met losse vouwbodem. Na het testen van deze constructie met een serie op maat gemaakte samples bleek dit de juiste constructie.

Een voorgelijmde constructie bespaart op tijd en ruimte

De deksel is op vier punten voorgelijmd wat tijd scheelt tijdens het vullen van de dozen. Tevens worden de deksels plat aangeleverd. Het voordeel hiervan is dat er meer deksels op één pallet verpakt kunnen worden zonder onnodig lucht te versturen. Hetzelfde geldt voor de bodem die binnen een handomdraai in elkaar gevouwen wordt.

Productieproces voorgelijmde deksel

2. Keuze voor druktechniek

Er bestaan verschillende druktechnieken die gebruikt worden om kartonnen verpakkingen te bedrukken. Elke druktechniek geeft een andere uitstraling aan de doos. De eerste vraag is dan ook welke uitstraling je voor ogen hebt. Elke bedrukte verpakking vertelt zijn eigen verhaal. Dat verhaal kunt u opvallend vertellen in vierkleurendruk, maar misschien is één kleurendruk al voldoende. Voor deze luxe bodem-dekseldoos is gekozen voor de druktechniek offset. Met offsetdruk worden verpakkingen fotorealistisch bedrukt. De haarscherpe en kleurrijke bedrukking op de deksel zorgt voor een luxe uitstraling.

3. Papierkwaliteit en golfsoort 

Een stevige verpakking voelt luxer aan dan een verpakking die binnen de kortste keren in elkaar deukt. Golfkarton bestaat uit één of meerdere lagen gegolfd papier, die met 1 of meer lagen vlak papier aan elkaar zijn verlijmd. De vlakke laag papier wordt liner genoemd en kan als omschrijving bijvoorbeeld kraftliner, testliner of GD2 hebben. Liners worden in verschillende grammages geproduceerd. Hoe hoger het grammage per m², hoe sterker het papier en hoe steviger de verpakking aanvoelt. Daarnaast is golfkarton er in verschillende diktes. Iedere golfhoogte wordt aangeduid met een letter. De meest voorkomende golfsoorten zijn E, B en C. Golfsoorten kunnen op diverse manieren worden gecombineerd. Veel voorkomende combinaties zijn: EE, EB en BC. Hoe dikker de golfsoort, hoe steviger de verpakking.

EINDE BERICHT
Lees meer praktijkvoorbeelden