Karton schaarser en duurder door pandemie

Publicatiedatum 8 april 2021

 

Doordat de E-commerce het afgelopen jaar enorm is gegroeid en er minder oud papier beschikbaar is in Europa is het evenwicht in de golfkartonindustrie veranderd. Dit heeft effect op de beschikbare productiecapaciteit en de papierprijzen.

De pandemie is de veroorzaker van de stijgende prijzen voor karton. Omdat consumenten nu veel van huis uit kopen, groeit de e-commerce hard. De webwinkels nemen een groot deel van de productiecapaciteit in beslag. Hierdoor stijgt ook de vraag naar papier en lopen de levertijden op. Daarnaast is er een tekort aan oudpapier. Landen waar het inzamelen van oud papier niet zo goed geregeld is als in de meeste Europese landen, kopen nu hier hun grondstoffen, waardoor grondstofprijzen stijgen.

De langere levertijden en hoge vraag naar karton zal wellicht nog enige tijd duren. Als meer mensen een vaccin krijgen, zullen de coronaregels minder streng worden en zal de papierophaling weer toenemen. Dat zorgt ervoor dat karton minder schaars wordt, maar daarmee zijn de langere levertijden nog niet opgelost. PostNL heeft in 2020 een recordaantal van 337 miljoen pakketten bezorgd. Naar verwachting zal dat aantal in 2021 verder stijgen. En al die bestellingen worden ingepakt in kartonnen dozen.

EINDE BERICHT

Lees meer nieuws

Mis nooit meer een nieuw bericht en ontvang een email wanneer er een nieuw bericht op de pagina marktnieuws is geplaatst!