5 mythes over ontbossing en ons voedsel

Publicatiedatum: 06 maart 2023
Bron: klik hier 

Bossen zijn onmisbaar voor een leefbare planeet, ze leveren voedsel, schoon water, medicijnen en ze beschermen ons tegen de gevolgen klimaatverandering. Heel belangrijk dus dat we deze natuur beschermen. Weet jij wat de oorzaken zijn van ontbossing en hoe we het kunnen tegengaan? Lees deze 5 mythes over ontbossing.

 

Mythe 1: De meeste bossen gaan verloren voor papier- en houtproductie.

De vraag naar hout vormt een grote bedreiging voor bossen, maar eigenlijk is landbouw de grootste veroorzaker van ontbossing. Wereldwijd is landbouw verantwoordelijk voor 80% van de ontbossing.

Dat komt vooral door de stijgende vraag van vlees- en zuivelproducten. Enorme stukken tropisch regenwoud worden gekapt en natuur wordt vernietigd voor veehouderij en de teelt van veevoer zoals soja.

Boomstammen op boot WW183222

Mythe 2: Er zijn te veel mensen om te voeden. We hebben meer ruimte nodig!

Het kromme is: de vernieting van bossen voor voedselproductie is niet nodig. Er is namelijk al voldoende landbouwgrond beschikbaar om onze groeiende wereldbevolking te voeden. Het is vooral belangrijk dat we efficiënter met ons voedsel omgaan.

We verspillen momenteel ongeveer 30% van het voedsel dat we wereldwijd verbouwen. Door minder te verspillen, kunnen we meer mensen voeden met dezelfde hoeveelheid land.

Omdat veel van de landbouwgrond nu gebruikt wordt voor vlees en zuivel, helpt het als we meer plantaardig gaan eten. Door direct voedsel voor mensen te produceren in plaats van veehouderij en veevoer is veel minder land nodig. En kunnen bossen blijven staan.

Mythe 3: Lokaal geproduceerd vlees kopen is wel goed.

Lokaal vlees kopen is op zich een goede zaak. Je steunt lokale boeren en bespaart onnodige vliegkilometers. Maar ook vee in Nederland wordt vaak gevoed met soja waarvoor natuur is vernietigd.

Het veevoer voor kippen, koeien en varkens in Europa bevat soja. Deze soja komt voor het grootste deel uit Zuid-Amerika. 90% van de door Europeanen geconsumeerde soja is dan ook indirect door veevoer.

Koe in de wei

Mythe 4: Ontbossing is een probleem dat de voedselbedrijven moeten oplossen.

Ja, het is belangrijk dat het bedrijfsleven het voortouw neemt in de strijd tegen ontbossing. Maar inspanningen van het bedrijfsleven alleen zijn niet genoeg geweest om de ontbossing te stoppen. Er is wat vooruitgang geboekt, maar de tijd dringt.

Daarom is het ook belangrijk dat de regering ingrijpt, door bijvoorbeeld nieuwe wetten te introduceren. Dan zijn bedrijven die het juiste doen niet in het nadeel. Eind 2022 heeft de Europese Unie een nieuwe wet aangenomen. In de wet staat dat producten die verband houden met ontbossing niet meer worden toegelaten op de Europese markt. Een stap in de goede richting!

Mythe 5: Er is niks dat ik kan doen.

Hoewel het kan aanvoelen als een enorm probleem, zijn er veel manieren waarop iedereen een steentje kan bijdragen. Samen kunnen we ons voedselsysteem veranderen en voorgoed een einde maken aan de ontbossing voor ons voedsel.

Of het nu gaat om het oproepen van onze overheid tot actie of de keuzes die je maakt op je eigen bord; we kunnen allemaal iets doen om te vechten voor onze geweldige bossen en de wilde dieren die er leven.

Wij ontzorgen u op het gebied van golfkartonnen verpakkingen

EINDE BERICHT

Lees meer nieuws

Mis nooit meer een nieuw bericht en ontvang een email wanneer er een nieuw bericht op de pagina marktnieuws is geplaatst!